Ini JSI ( Jaafar Sidik Ibrahim ) . Dia lah penceramah utama di sepanjang kursus ini.
Jgn salah faham ye, PKM tu bukan Parti Komunis Malaya tp Politeknik Kota Melaka.
Nampak cam buku resepi je. Heee.......
TERTIB DI MEJA JAMUAN (MENU BARAT)
1. PENGGUNAAN PERALATAN
- Bermula dari arah luar kiri dan kanan ke arah dalam
- Diikuti peralatan yg berikutnya.
- Pisau di sebelah kanan
- Garfu di sebelah kiri
- Gelas minuman berada di sebelah kanan di hadapan pisau
- Piring roti di sebelah kiri
- Sudu & garfu dessert berada di hadapan pinggan
- Dinner napkin atas pinggan di hadapan kita
2. PENGGUNAAN DINNER NAPKIN
2. PENGGUNAAN DINNER NAPKIN
- Letak di atas peha
- Ucapkan terima kasih jika pelayan membantu
- Wanita melekapkan ke bibir
- Diguna sekiranya batuk/mengeluarkan sesuatu dr mulut
- Letakkan di atas kerusi sekiranya keluar seketika.
- Diletakkan di atas meja sebaik selesai menjamu hidangan.
3. PENGGUNAAN ALAT ( CUTLERY )
- Tidak memegang peralatan seperti memegang pensil.
- Pisau di tangan kanan, garfu di tangan kiri
- Ulunya di tapak tangan, batangnya di antara jari telunjuk dengan jari hantu & ibu jari
- Garfu di tangan kiri dlm keadaan telengkup
- Garfu/sudu sahaja hala ke mulut.
- Makanan dipotong dlm bentuk chewable portion
- Ganti peralatan bersih jika jatuh ke lantai
- Menarik perhatian pelayan utk mendpt perkhidmatan.
- Selesai makan, garfu & pisau diletak rapat ( jam 6.00 ) dgn mata pisau hala ke dalam. Garfu dlm keadaan telentang.
- Elak dr membelek2 peralatan di atas meja jamuan.
SELAMAT MENCUBA....